Quan i com s'ha de decantar un vi?

Quan i com s'ha de decantar un vi?

Al Penedès diferenciem clarament dos motius per decantar un vi.

D’una banda, evitar que els pòsits passin a la copa. S’ha de fer en vins molt vells als que amb els anys s’hagin pogut sedimentar sòlids al cul de l'ampolla, o bé en vins de caire modern, molt concentrats, tànnics i poc filtrats, que també poden tenir precipitacions als fons de l’ampolla.

En aquests casos s’ha de decantar lentament, inclinant poc l’ampolla. És molt útil fer-ho amb un llum (una espelma, per exemple) il•luminant l’ampolla per poder veure si el pòsit s’acosta al coll.

Un altre motiu per decantar un vi, és oxigenar-lo. S’acostuma a fer amb vins amb criança i concentrats, que poden necessitar el contacte amb l'oxigen per eliminar la reducció de l’ampolla i així obrir-se en tots els seus matisos. En vins molt vells, amb poc color, cal anar amb compte, i és recomanable decantar-ne primer poca quantitat i veure com evoluciona a la copa, ja que són vins molt delicats i el contacte brusc amb l’aire després de molts anys els pot malmetre.

Per evitar els pòsits hi ha decantadors alts i estrets, i per oxigenar són millors els amples i baixos, que ofereixen molta superfície de contacte del vi amb l’aire.

Comparteix